دسته : تاریخ
فرمت فایل : word
حجم فایل : 348 KB
تعداد صفحات : 174
بازدیدها : 365
برچسبها : دول اروپایی ایران دوره قاجار فتحعلیشاه
مبلغ : 17400 تومان
خرید این فایلپایان نامه جایگاه ایران در رقابتهای دول اروپایی عصر فتحعلیشاه (فرانسه، انگلیس، روسیه)
سوالات مطرح شده در این پژوهش عبارتند از:
واکنش ایران در مقابل گرایش سه کشور روسیه، فرانسه و انگلستان به ایران چگونه بوده است؟
گرایش سه کشور فرانسه، روسیه و انگلستان به ایران، برای ایران و کشورهای مذکور چه پیامدهایی داشت؟
ارتباط ایران با کشورهای اروپایی و همچنین کشورهای همسایه از طریق روابط سیاسی و بازرگانی از عصر صفوی قوت گرفت. هر یک از دول اروپایی سعی داشتند با علایق مشترکی مانند تجارت با ایران یا تضعیف دولت عثمانی از طریق اتحاد با ایران باب روابط را بگشایند.
برای بررسی یک واقعیت تاریخی، لازم می نماید که پژوهش کننده، ریشه های آن را از دوره های قبل جستجو کند. به عنوان مثال برای روشن شدن روابط ایران با اروپا در دوره قاجاریه لازم است که سرآغاز این روابط مورد بررسی قرار گیرد به همین دلیل بخش اول این پایان نامه به آغاز روابط ایران با اروپا (فرانسه، روسیه و انگلیس) در دوره صفویه اختصاص داده شده است.
این بخش به سه فصل تقسیم شده است که در فصل اول به روابط ایران و انگلستان در دوره صفویه، افشاریه و زندیه پرداخته شده است. در این فصل به آمدن سفیرانی از انگلستان به دربار صفوی و بالعکس و نیر عقد عهدنامه های تجارتی میان ایران و انگلیس مورد بحث قرار گرفته است. در پایان روابط ایران و انگلیس در دوره افشاریه و زندیه سخن به میان رفته است.
در فصل دوم روابط ایران و فرانسه در دوره صفویه، افشاریه و زندیه مورد بررسی قرار می گیرد. هدف عمده فرانسه مانند دیگر مردم سودجوی اروپایی، رسیدن به هندوستان و تأسیس کمپانی هندشرقی فرانسه بود. چه در آن روزگار رقابت شدیدی بین فرانسه و انگلستان وجود داشت، از سوی دیگر با سقوط اصفهان، فرانسه به خاطر سیاست شرقی که داشت درصدد وساطت بین روسیه و عثمانی گردید که حاصل این وساطت قرارداد قسطنطنیه بود. به همین خاطر این فصل به روابط این کشور با ایران در عصر صفویه، افشاریه و زندیه اختصاص داده شده است.
فصل سوم به روابط ایران و روسیه در دوره صفویه، افشاریه و زندیه اختصاص داده شده است. روابط ایران با کشور روسیه تا دوره پطرزکبیر، روابط تجاری بود تا سیاسی. با جلوس شاه سلطان حسین برتخت سلطنت ایران که انقراض خاندان صفویه را تسریع نمود و با ظهور قدرت پطرکبیر در روسیه در روابط ایران و روس که تا آن زمان جنبه تجارتی داشت، تغییراتی حاصل شد و روابط حسنه موجود میان دو دولت به روابط خصمانه مبدل گردید و در تاریخ روابط روسیه و ایران فصل غم انگیزی شروع شد که پس از تقریباً دو قرن و نیم فقط در موقع جنگ عمومی و برافتادن سلطنت استبدادی دولت روس شاید خاتمه یافت.
با سقوط دولت صفویه، روسیه و عثمانی فرصت یافتند تا از منازعات داخلی و عدم ثبات سیاسی کشور استفاده کنند و نواحی شمال و شمال غربی ایران را تسخیر کنند به نحوی که تمام جنگ های نادرشاه افشار در این نواحی روی داده است و نادر توانست با انعقاد قراردادهایی با روسیه برای تخلیه ایران به توافق برسد. در دوره زندیه بخاطر اوضاع داخلی روسیه و ایران هیچگونه تنشی بین این دول رخ نداد. از این رو فصل سوم به این موضوع اختصاص داده شده است.
در دوره 150 ساله حکومت قاجار، برقراری روابط ایران با غرب تأثیرات ناگوار و شگرفی برسرنوشت ایران گذاشت که طی آن صدمات فراوانی بر حیات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی ایران وارد شد. دلیل این امر بی اطلاعی پادشاهان ایران از اوضاع کشورهای غربی بود. با توجه به جایگاه مهمی که ایران در این عصر داشت، بخش دوم به جایگاه ایران در رقابت های دولت های اروپایی اختصاص داده شده است.
این بخش به سه فصل اختصاص داده شده است. در فصل اول اوضاع اروپا را در قرون هیجدهم و نوزدهم مورد بحث قرار گرفته است. همچنین انقلاب فرانسه و سیاست های سلطه جویانه ناپلئون و رقابت وی با انگلستان که منجر به عقد قراردادهایی با ایران شد و نیز علل لغو این قراردادها مورد بررسی قرار گرفته است. از دیگر مسائلی که در این فصل به آن اختصاص داده شده است انقلاب صنعتی و تأثیر آن بر سیاست های ارضی می باشد.
فصل دوم به سیاست خارجی ایران از سقوط اصفهان تا اواخر دوره فتحعلیشاه اختصاص داده شده است. فتحعلیشاه که هیچگونه اطلاعی از مسائل بین المللی و تحولات اروپایی نداشت براثر یک نیاز برای ارتباط با غرب به عقد قرارداد با ناپلون اقدام کرد و با این عمل ایران را به صحنه سیاست رقابت های دول اروپایی پرتاب کرد و باعث شد که فرانسه، انگلیس و روس در ایران فعال شوند و از طریق رقابت دو دولت روس و انگلیس حیات سیاسی و منافع اقتصادی و اجتماعی ایران دچار تهدیدات خاصی شد. بخاطر اهمیت روابط دول اروپایی با فتحعلیشاه این فصل به این موضوع اختصاص داده شده است.
فصل آخر به دخالت کشورهای اروپایی در اوضاع سیاسی ایران اختصاص داده شده است. توسعه قدرت روسیه از جانب شمال و توطئه های دولت انگلیس از جانب جنوب که ناظر به حفظ و توسعه منافع بازرگانی و سیاسی خود در هند بود مشکلاتی را برای ایران بوجود می آورد. رقابتهای این دول هر روز بیش از پیش دشوار و پیچیده می شد از جمله مسائلی است که مورد بررسی قرار گرفته است.
در نگارش این پایان نامه بررسی جایگاه ایران در رقابت دول اروپایی مورد نظر نگارنده بوده است.
مقدمه
مسأله اصلی
سوالات و فرضیات پژوهش
روش تحقیق
مشکلات تحقیق
پیشینه و ادبیات تحقیق
شناخت و نقد منابع
سامان دهی تحقیق
بخش اول: روابط ایران و اروپا در دوره صفویه، افشاریه و زندیه (انگلیس، فرانسه، روسیه)
فصل اول: روابط ایران و انگلیس در دوره صفویه، افشاریه و زندیه
آغاز روابط ایران و انگلیس در دوره صفویه
سفارت شرلی به اروپا
اتحاد ایران و انگلیس علیه پرتغالیها و تصرف هرمز
روابط ایران و انگلیس پس از مرگ شاه عباس
شاه عباس ثانی و شاه سلیمان
روابط ایران و انگلیس در اواخر پادشاهی صفویه
روابط ایران و انگلیس در دوره افشاریه
روابط ایران و انگلستان در دوره زندیه
فصل دوم: روابط ایران و فرانسه در دوره صفویه، افشاریه و زندیه
آغاز روابط ایران و فرانسه در دوره صفویه:
روابط ایران و فرانسه در دوره شاه سلطان حسین
مقدمات قرارداد 1708
سفارت فابر
سفارت میشل و عقد قرارداد 1708
سفارت محمدرضا بیک و نقش فرانسه در ایران پس از سقوط اصفهان
روابط ایران و فرانسه در دوره افشاریه
روابط ایران و فرانسه در دوره زندیه
فصل سوم: روابط ایران و روسیه در دوره صفویه، افشاریه و زندیه
روابط ایران و روسیه در دوره صفویه
روابط ایران و روسیه پس از شاه عباس اول
روابط ایران و روسیه در زمان شاه سلطان حسین
سفارت اسرائیل اری و آرتمی والنسکی
روابط ایران و روسیه در دوره افشاریه
روابط ایران و روسیه در دوره زندیه
بخش دوم: جایگاه ایران در رقابتهای اروپایی اوایل قرن نوزدهم (انگلیس، فرانسه و روسیه)
فصل اول: اوضاع اروپا و کشیده شدن ایران به دایره سیاست بین المللی
تحولات اروپا در قرون هیجدهم و نوزدهم:
انقلاب صنعتی
علل و نتایج انقلاب صنعتی
اوضاع اروپا در قرن هیجدهم
اوضاع اروپا در اواخر قرن هجدهم
ناپلئون و مصر
سیاست خارجی ناپلئون
از انقلاب فرانسه تا قتل تزار پل اول
از جلوس الکساندر تا عقد قرارداد تیلسیت
از قرارداد تیلسیت تا کنگره وین
فصل دوم: سیاست خارجی ایران از سقوط اصفهان تا اواخر دوره فتحعلیشاه
از سقوط اصفهان تا فتحعلیشاه
تحولات سیاسی ایران در اوایل دوره قاجاریه
فصل سوم: دخالت کشورهای اروپایی در اوضاع سیاسی ایران (فرانسه، انگلیس و روسیه)
دوره دخالت فرانسه در اوضاع سیاسی ایران
جایگاه انگلستان در جنگ های ایران و روسیه
مذاکرات و شکست اصلاندوز
عهدنامه گلستان و پذیرش صلح
دوره دوم جنگ های ایران و روسیه
نتیجه
منابع این پایان نامه بصورت رفرنس نویسی پاورقی ذکر شده است